Jajo-czy-kura-zajecia-terenowe-z-gra-przyrodnicza-1080×1080-px-4

Głogowskie Dzikusy: integracyjno – przyrodnicze zajęcia dla dzieci z Ukrainy i Polski

W dniach 27 czerwca – 1 lipca 2022 Miedziowe Stowarzyszenie Przedsiębiorczości po raz kolejny zaprasza dzieci w wieku 6 – 13 lat na serię letnich warsztatów po dzikim Głogowie. Warsztaty współfinansowane są w ramach Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego NOWEFIO.

Tym razem mamy tylko 15 miejsc. Z racji integracyjnego charakteru naszych spotkań, będziemy dążyć do równego podziału miejsc na dzieci z Polski i dzieci uchodźców z Ukrainy.

Co będzie się działo? Wspólnie wyruszymy na wyprawę po najciekawszych miejscach naszego miasta, o których niewielu mieszkańców wie. Każdy dzień wypełniony będzie przygodami w naturze. Wyruszamy o 10:00 a wracamy o 14:00. Zbiórka pod budynkiem Kloclegowni na ul. Gołębiej 3/1. Każdego dnia odbędą się dwa zajęcia warsztatowe: warsztaty survivalowe oraz warsztaty przyrodnicze. Oto co będziemy robić:
🔥 zorganizujemy sobie dziki plac zabaw
🔥 nauczymy się obchodzić z ogniem
🔥 będziemy gotować na ognisku
🔥 z nosem przy ziemi będziemy tropić dzikie zwierzęta, a z głową w chmurach przyglądać się ptakom
🔥 poznamy przydatne sztuczki surwiwalowe
🔥 będziemy tworzyć sztukę prosto z dziczy.

Dzieci zapisujemy na cały tydzień warsztatów. Nie ma możliwości zapisu na pojedyncze dni. Zajęcia w całości odbywają się na dworze. Podczas zajęć będziemy maszerować do 6 km, zapuszczając się w dzikie zakątki Głogowa. W razie dużej niepogody (bardzo intensywny deszcz lub porywisty wiatr,) zajęcia zostaną przesunięte na inny dzień.
Dzieci muszą być przygotowane na warunki zewnętrzne. Muszą mieć ze sobą:
– wygodne plecaczki
– picie i jedzenie
– czapkę, krem z filtrem i coś na komary i kleszcze
– wygodne buty (w niektóre dni mogą się przydać buty, w których można wejść do wody np. typu crocsy)
– cieplejsze ubranie w razie niepogody i ubranie odpowiednie do chodzenie w przyrodzie (najlepiej długie spodnie ze skarpetkami i butami sportowymi)
– kurtkę przeciwdeszczową.

Po wysłaniu do nas formularza zapisu otrzymacie od nas sms z potwierdzeniem w ciągu 3 dni roboczych. Kontakt tel: 576 779 492.

Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.